RSS

Kerajinan China dan Inggris

24 Jan
• Patung Tanah Liat Fengxiang Shaanxi
Patung tanah liat Fengxiang, Provinsi Shaanxi mempunyai sejarah kira-kira 3,000 tahun. Patung ini terkenal dengan gaya unik dan seni rupa dengan citra yang gagah dan indah dengan warnanya cerah dan garisnya yang kasar.
• Ukiran Batu Jed
China dipandang sebagai sebuah negara pengeluar batu jed utama di dunia. Seni ukiran batu jed mempunyai sejarah kira-kira 8,000 tahun di negara ini. Batu Jed bagi orang China melambangkan kebaikan, kemuliaan dan keindahan.
• Seni Lipatan Kertas
Seni lipatan kertas China, berasal dari adat resam pengebumian. Ia merupakan seni kalangan rakyat yang menggabungkan seni guntingan kertas, pematungan tanah liat dan seni lukis. Hasil kerja tangan ini sangat halus pada pandangan.
• Sulaman Su
Sulaman Su, iaitu sulaman Suzhou dari Provinsi Jiangsu, yang mempunyai sejarah kira-kira 2,000 tahun, terkenal dengan tahap ketukangan yang halus.
• Sulaman Yue
Sulaman Yue, merupakan panggilan umum bagi produk sulaman Guangzhou, Chaozhou, Shantou, Zhongshan dan Shunde di Provinsi Guangdong. Naga, phoenix, bunga dan burung menjadi hiasan sulaman ini.
• Sulaman Shu
Sejak zaman Dinasti Han, teknik menyulam sudah menjadi popular dalam kalangan rakyat. Pada era Lima Dinasti dan Sepuluh Negara (tahun 907-960 Masihi), situasi politik yang aman serta permintaan yang tinggi terhadap hasil jahitan telah merangsang sulaman ini berkembang dengan pesat.
• Sulaman Xiang
Sulaman Xiang dari Provinsi Hunan terkenal dengan sejarahnya yang lama, tahap ketukangan yang halus, serta teknik dan gaya menjahit yang tersendiri. Sutera tulen, satin keras, satin lembut dan nilon serta benang sutera yang berwarna-warni merupakan bahan jahitan sulaman ini.
• Porselin Putih Berbunga Biru
Porselin putih berbunga biru, kraf tangan yang amat popular pada zaman Dinasti Yuan.Barang porselin pada masa itu terbahagi kepada dua jenis, iaitu yang mewah yang disimpan oleh bangsawan dan yang sederhana untuk kegunaan harian.
• Teko Teh Zisha
Ada bermacam-macam teko teh di China, antaranya, yang paling terkenal ialah teko teh Zisha buatan Yixing, Provinsi Jiangsu di timur China. Tanah liar yang paling sesuai untuk membuat teko ini ialah tanah ungu, tanah hijau dan tanah merah.
• Pau Wangi
Pau wangi merupakan sejenis kraftangan yang amat popular di kalangan rakyat China. Ia diisikan dengan daun argyi yang berfungsi menyingkirkan nyamuk dan bermanfaat bagi kesihatan manusia. Pau itu juga boleh digunakan untuk menyimpan barang-barang kecil.
• Cloisonne
Cloisonne merupakan sejenis kraf tangan yang menyepadukan teknik pembuatan gangsa dan tembikar serta seni lukisan tangan dan teknik ukiran tradisional China.
• Kunci Usia Panjang
Biasanya kunci usia panjang dibuat daripada satu papan perak berbentuk kunci diikat dengan satu rantai leher perak. Ia merupakan sejenis hiasan yang selalu dipakai oleh kanak-kanak bangsa Han China.
• Baju “Baijiayi”
Baju “Baijiayi”, sejenis pakaian kanak-kanak tradisional China, dianggap sebagai simbol harapan ibu bapa supaya anak-anak mereka dapat membesar dalam keadaan yang sihat.
• Pakaian Dalam “Dudou”
Dudou merupakan sejenis pakaian dalam tradisional China yang dipakai pada bahagian dada dan perut. Gambar-gambar sulaman padanya mempunyai makna “menolak bala dan membawa tuah”.
• Lapik Kasut
Berdasarkan tradisi China, perhiasan yang disulam pada pakaian, topi dan kasut, selalunya mengandungi makna sebagai membawa tuah. Lapik kasut dalam gambar ini adalah hasil kraf tangan seorang ibu mentua untuk menantu perempuannya yang baru.
• Wayang Kulit
Persembahan wayang kulit di Provinsi Shaanxi, barat laut China masih mengekalkan cara bercerita yang hidup dan menarik yang amat popular di kalangan rakyat. Wayang kulit ini merupakan asal-usul pelbagai opera tempatan Shaanxi pada zaman moden.
• Layang-layang
Layang-layang, mainan kalangan rakyat China, bukan sahaja merupakan sejenis kraf tangan yang mempunyai nilai estetika yang tinggi, malah merupakan sejenis alat olahraga.
• Mainan Kain Berupa Harimau
Mainan kain berupa harimau, sejenis mainan yang sangat popular di kalangan rakyat China. Orang China berpendapat bahawa harimau merupakan lambang yang dapat mencegah berlakunya kemalangan dan melindungi harta benda.
• Kain Belacu Biru Nila
Kain belacu biru nila yang dibuat daripada kain kapas buatan tangan sangat popular di kawasan selatan Sungai Yangtze China.Warna kain tersebut telus dan jelas, tidak menjejaskan kulit dan kekal.

• Lukisan Tahun Baru

Tahun Baru China merupakan perayaan tradisional yang disambut paling meriah oleh orang China. Lukisan tahun baru juga dikenali sebagai cetakan blok kayu untuk sambutan tahun baru di China.

• Seni Guntingan Kertas
Guntingan kertas merupakan salah satu seni tradisional yang paling popular di China. Sebelum ketibaan perayaan Tahun Baru China, guntingan kertas merupakan sejenis kraf tangan yang sangat popular untuk kegunaan dalam penghiasan rumah.

http://malay.cri.cn/741/more/758/more758_3.htm

    tin glaze ceramic

320 x 318 – 16k – jpg
antique-marks.com
Art Nouveau Majolica

850 x 450 – 68k – jpg
cgi.ebay.com.au
Bambu Majolica

584 x 600 – 54k – jpg
id.vandm.com
Bambu Majolica

730 x 600 – 60k – jpg
id.vandm.com
Bambu Majolica

714 x 600 – 82k – jpg
id.vandm.com

Antik Inggris

175 x 172 – 12k – jpg
id.vandm.com
Art Nouveau Majolica

450 x 310 – 31k – jpg
cgi.ebay.com.au
Awaji Keramik

88 x 175 – 7k – jpg
id.vandm.com


Water Lily

175 x 172 – 9k – jpg
id.vandm.com
Tin Glaze Ceramic

280 x 282 – 15k – jpg
antique-marks.com
Italia Majolica

175 x 175 – 16k – jpg
id.vandm.com

Water Lily

175 x 172 – 9k – jpg
id.vandm.com

 
1 Comment

Posted by on January 24, 2010 in uncategories

 

One response to “Kerajinan China dan Inggris

 1. ทางเข้า 12bet

  October 13, 2016 at 5:51 pm

  Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your
  site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways,
  awesome blog!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
WordAds

High quality ads for WordPress

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Dogpaddling Through Life

Accompanied by Cats With Big Attitudes

Learn British English

New material at http://www.learnbritishenglish.co.uk/ from April 2013

dianaramadhani

Just another WordPress.com site

feraasmarita2012

A topnotch WordPress.com site

Kate, Cracking Up

Cracked in All Ways Except the Illegal Ones

Badarudin | PGSD FKIP UM Purwokerto

Pendidikan Merancang Masa Depan

noviaanjani1593

Just another WordPress.com site

Feraasmarita's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: